Slovenska Istra
Kulinarika, kultura, zgodovina, narava, mediteransko podnebje in morje.

Zakaj kolesarjenje po slovenski Istri?

Slovenska Istra je raznolika, atraktivna, z neokrnjeno naravo, ugodno klimo in nudi odlične kolesarske poti. Doživi jo in raziskuj z nami, z našimi vrhunskimi e-kolesi in s profesionalnim vodnikom!

Koper je staro beneško mesto in kraj, kjer se arhaična arhitektura meša z moderno. Je mesto sonca, skozi katerega je peljala stara železniška proga vse do Poreča, sedaj kolesarska pot Parenzana. Po njej se zapeljemo v okoliška obmorska mesta, slikovito ribiško mestece Izola, krajinski park Strunjan s solinami in na severni strani z 80 metrov visokim flišnim klifom, ki se spušča do naravnega morskega obrežja in lagune. Pot nas pelje naprej v živahni Portorož, v  biser slovenske Istre – Piran, mesto violinskega virtuoza Giuseppeja Tartinija, in na še vedno delujoče Sečoveljske soline.

Prekolesari z nami bližnje gričke, prelepe istrske vasi, uživaj v razgledih na slovensko obalo, soline, vinograde, oljčne nasade in na Tržaški zaliv. Z malo sreče se ti bo ob jasnem vremenu pogled razprostrl vse do Julijskih Alp in Dolomitov. Zgodovinski ostanki istrskih vasic Korte (208 m), Gažon (241 m), Krog (260 m) in izviri pitne vode se ti bodo zagotovo vtisnili v spomin. Strnjena vasica Padna (208 m) s 300- in več letnimi drevesi, oljčnimi nasadi in trtami, dolina Dragonje, nekoč polna mlinov, sedaj z zanimivimi terasami, kjer te ponekod še vedno divja narava in vonj brnister vabita v svoje osrčje. Očarali te bodo Pomjan (342 m), slikovita vasica, ki se kot najvišje ležeča vas Šavrinskega gričevja razteza od vrha Straže (377 m) do vrha Poljane (406 m) z najvišjim vrhom v Šavrinih (405 m), pa Marezige (224 m), osrčje refoška, in Hrastovlje (165 m) z znamenito kamnito cerkvijo sv. Trojice. Na poti občudujemo še Zazid (387 m), nekoč obdan z obzidjem, vas z veliko izviri vode, Podpeč (292 m), gručasto naselje tik pod Kraškim robom s svetovno znanimi ostenji.

Avtentična gastronomija, soline, vinogradi, oljčniki in prijazni ljudje, modrina morja ter čudoviti sončni zahodi bodo zagotovo pustili velik vtis in vedno znova klicali v ta mali košček raja.

Kolesarske steze in ture

Zborno mesto je v Izoli, točno lokacijo vam sporočimo po prijavi.

V zaledju Obale se razprostirajo številne označene in neoznačene kolesarske poti različnih težavnostnih stopenj, so prava meka za kolesarje. Popeljemo vas po čudovitih urejenih asfaltnih in makadamskih kolesarskih progah, bolj izkušene pa vabijo gozdne poti in enoslednice z različno zahtevnimi vzponi in spusti. Ture so razdeljene na lahke, srednje in bolj zahtevne. Primerne so tako za začetnike kot družine z otroki in izkušene kolesarje.

Kulinarika

Na naših turah vam nudimo le najboljše. Lokalne gastronomske posebnosti, kot so istrski tartufi in domače testenine – fuži, ter druge dobrote, kot so istrski narezek, divji šparglji, ribe iz Jadranskega morja, vse pripravljeno z istrskim ekstra deviškim olivnim oljem, tipičnimi zelišči in začimbami, ob kapljici refoška in malvazije. Na poldnevnih turah vam po dogovoru organiziramo istrsko malico, na celodnevni turi pa še istrsko kosilo. Nismo pozabili na vegetarijance in vegane. Po dogovoru si lahko na naših kolesarskih izletih ogledate, kako se še danes prideluje oljčno olje, sol, vino itd. Možen je tudi nakup domačih pridelkov.